Din pat în costumul lui Spider-Man sau cum am avut super-puteri pentru o zi

Totul a început cu ciocolata caldă care se răcise de mult în cești, în localul acela cufundat în semi-întuneric. Afară frig și miros de Crăciun, înăuntru câteva mese ocupate și miros de vin fiert cu scorțișoară. Grupul nostru alesese masa din colț, ca întotdeauna. Motivul pentru care ne strânsesem aici? Curând începea vacanța de iarnă, așa că am decis să programăm o “ieșeală” înainte să ne luăm adio de la 2018. Și ce prilej mai bun decât viozionarea filmului de animație “Omul-Păianjen: În lumea păianjenului”? Așadar, pe 28 decembrie 2018 urma să fim la cinema, căci în fond cu toții am crescut cu benzile desenate și nenumăratele adaptări ale unor povești cu super-eroi și cu toții am sărit de pe dulap în pat, dorindu-ne să fi căpătat super-puteri peste noapte. Sau doar eu făceam asta? În fine, înainte să ne judecați, să știți că e mai mult decât o animație 3D, e un film de acțiune și un SF ce nu trebuie ratat.

Spider-Man-into-the-Spider-Verse-dub-billing-714x1024
intercomfilm.ro

Toate discuțiile se învârtiseră în jurul trailer-ului pe care tocmai îl văzusem, mai ales că personajul principal nu mai era Peter Parker, ci pe un puști numit Miles Morales, iar una dintre principalele întrebări ale serii fusese “Ce super-erou am vrea să fim?”, urmată de “Ce super-erou nu am vrea să fim sub nicio formă?” Ironic sau nu, eu îmi doream să fiu Rogue (X-Men), ca să pot să zbor și să absorb puterile oricui printr-o simplă atingere și nu îmi doream deloc să fiu Spider-Man. În parte din cauza dramei care-i marchează viața personală, dar și pentru că printr-o comparație cu ceilalți super-eroi, el pare cel mai vulnerabil. Nu mai știu ce au răspuns ceilalți, dar nu am fost singura care nu și-a dorit să fie Spider-Man.

Am adormit greu în noaptea aia și am avut un somn foarte agitat. Dimineața am mers direct la baie și țin minte că drumul mi se păruse mai scurt decât de obicei. În fața oglinzii, imaginea era mai clară, de parcă problemele mele de vedere fuseseră vindecate miraculos. Eram în întârziere la facultate așa că nu am acordat atenție ciudățenilor și le-am pus pe baza oboselii. În fond avusesem nenumărate proiecte de predat și pierdusem șirul nopților albe. M-am întors în camera mea, plănuind să caut niște haine, dar un al 6-lea simț îmi spunea că ceva nu e în regulă. Am deschis sertarul de jos al dulapului. Înăuntru, deasupra tuturor hainelor, trona un costum extrem de familiar – costumul lui Spider-Man.

-Foarte amuzant! Enzo, oare tu l-ai pus aici?

Voiam să fac o poză și să o trimit pe grupul nostru comun, dar cineva mi-a smuls telefonul din mână. Cineva care stătea undeva deasupra mea și chestia care-mi smulsese telefonul semăna destul de mult cu o pânză de păianjen.

E clar! Chiar o luam razna de la lipsa de somn.

Mi-am ridicat privirea și da, Spider-Man chiar era pe tavan, cu telefonul meu în mână.

-V-am auzit discuția de aseară. Stăteam la una din celelalte mese cu câțiva prieteni, dar nu asta e ideea. Propun un mic expriment. Tu și prietenii tăi care nu ați vrut sub nicio formă să fiți Spider-Man, o să fiți Spider-Man pentru 24 de ore. Baftă!

Și a dispărut într-o fracțiune de secundă pe fereastra deschisă. Apropo, stau la etajul 12, într-un bloc turn.

– 23 de ore mai târziu –

Puteam să aleg să mă întorc înapoi în pat și să aștept să treacă cele 24 de ore, dar ceva nu m-a lăsat, de parcă era în ADN-ul meu să ajut, să fac bine. Am luat legătura cu ceilalți colegi și am decis să ne folosim de timpul nostru în costumul lui Spider-Man pentru a opri infractori. Ideea nu era să oprim cât mai mulți, căci aveam la dispoziție doar o zi. Ce voiam noi era să implementăm ideea unui justițiar care pândește în întuneric și îi ajută pe cei aflați la ananghie. Cu alte cuvinte, voiam să băgăm frica în răufăcători ca să-i potolim măcar pentru o perioadă. Și am reușit. A doua zi infractorii agățați de noi cu pânză de păianjen, lăsați să atârne în zone periculoase și hoții de buzunare căsăpiți și prinși de clădiri, umpleau paginile tabloidelor și, cum era de așteptat, rata infracțiunior a scăzut considerabil.

Privind retrospectiv, îmi dau seama că mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu super-puterile, căci deși îmi plăcea ideea de a fi acrobat la circ, ea nu mai era la fel de atrăgătoare când nu aveam o plasă dedesubt și trebuia să mă agăț de zgârie-norii din oraș pentru a mă deplasa. Dar nu îmi dorisem eu să zbor? Primisem ceva destul de similar. Însă după ce am reușit să deschid ochii și vindecată fiind de teama de înălțimi, cel puțin temporar, am reușit chiar să mă bucur de peisaj. Mi-am și încheiat cele 24 de ore de super-puteri pe acoperișul celei mai înalte clădiri din București – Sky Tower.

-câteva zile mai târziu –

În aceeași cafenea, întrebarea zilei a fost dacă acest experiment ne-a schimbat. Da, ne-a schimbat pentru că ne-am dat seama că puși într-o astfel de situație am fi altruiști și am face bine, în loc să ne folosim de super-puteri în scopuri egoiste – drept dovadă niciunul dintre noi nu a jefuit o bancă și nici nu s-a mutat ulterior în Republica Dominicană. Și poate că nu mai avem super-puteri și nici nu ne mai ascundem în spatele unei măști, dar nu ai nevoie de așa ceva pentru a face voluntariat, iar cu toții ne implicaserăm deja în diverse proiecte. Și nu ne-a schimbat, pentru că și după o zi cu super-puteri tot preferăm să mergem la cursuri și să ne întoarcem la familie la sfârșitul zilei.

Totuși, eu una, îl văd cu alți ochi pe Spider-Man, deci presupun că experimentul lui a fost o reușită. Am înțeles că poartă o imensă responsabilitate pe umeri, iar familia, prietenii și dragostea ocupă un plan secund în cazul lui. Cel puțin acum, știu sigur că nu aș putea să renunț la privilegiile vieții mele mediocre și mă consider o norocoasă.

 

intercomlogo-300x300.jpg

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog2018, proba26 – Dincolo de masca lui Spider-Man

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s