Bursa Binelui by BCR sau cât e de ușor să faci fapte bune tot anul

Și mamele voastre vă decojesc mandarine sau vă taie mere în feliuțe simetrice? Nu e așa că vi le aduc în cameră pe o farfurie și le lasă pe birou fără să vă spună un cuvânt? Am văzut undeva o poză cu acest mesaj și abia atunci am realizat că da, și mama face asta și că nimeni, niciodată nu mă va mai iubi necondiționat așa cum mă iubește ea. E ciudat că a fost nevoie de o poză să conștientizez acest gest al ei, natural și lipsit de orice pretenție, dar care denotă atât de multă grijă și iubire. E ciudat și că înainte să pun piciorul într-un orfelinat nu mi-a trecut prin cap să fiu donator și nici voluntar într-o organizație caritabilă. În liceu mi s-au oferit nenumărate oportunități să fac voluntariat, dar dintr-un motiv sau altul, am fost cam reticentă și am zis pas. Nu știu exact de ce. Poate nu credeam că un singur om poate face diferența, sau nu aveam încredere în oamenii care cereau ajutorul ori cine știe? Cert e că de fiecare dată găseam motive mai mult sau mai puțin fondate să rămân neutră.

Asta până am ajuns la facultate și una din notele finale depindea de implicarea într-un astfel de proiect caritabil. Abia atunci, când nu am mai putut să mă sustrag, m-am dedicat complet și a meritat tot efortul din lume. Țin minte că se apropia Crăciunul și echipa din care făceam parte a ales să organizeze un fundraising ca să strângem cât mai multe haine, jucării, fructe și dulciuri pentru copii de la un orfelinat din București. În tot timpul ăla eu crezusem că banii și obiectele oferite erau cele mai importante, dar după ce am pășit în casa aia plină de suflete calde, dar atât de singure, care căutau mai mult să te țină de mână și să-ți povestească despre ziua lor decât să deschidă cutiile de pe masă, am înțeles că ei nu au o mamă ca a mea, să le decojească mandarine sau să le taie mere. Și din acel moment a început totul căci acest gând m-a întristat la fel de mult pe cât m-a și motivat să fac ceva, să mă implic și să ajut. În plus, acel sentiment de mulțumire pe care l-am resimțit în urma proiectului a fost neprețuit, dar repetabil. E ca un drog, că tot auzisem eu că dependența de fapte bune e contagioasă.

Voi faceți fapte bune? Știți că se apropie Crăciunul și în această perioadă devenim automat mai generoși și dacă tot am aflat despre un proiect inițiat de BCR, am zis să vă povestesc și vouă. Este vorba despre Bursa Binelui sau, cu alte cuvinte, singura platformă de donații online fără comision dedicată ONG-urilor din România. Pe această cale organizațiile mici și medii își pot face vocea auzită, îndeplinindu-și mai apoi scopul prin crowdfunding. Și cum oamenii buni rezonează cu faptele bune, aveți aici zeci de proiecte dintre care să alegeți.

Cum funcționează? Cine poate participa?

Haideți să vă explic căci sistemul e tare ușor:

1. Organizațiile non-profit, neguvernamentale și apolitice își creează profil pe platforma BursaBinelui.ro

2. Înregistrează aici proiecte prin care își prezintă activitatea, indiferent de domeniul ales.

3. Persoanele fizice pot să devină voluntari pentru anumite organizații sau pot să doneze pentru susținerea proiectelor în care cred.

Aș mai menționa și că oricine poate să devină donator, voluntar sau suporter/promoter.  De fapt cu cât mai mulți, cu atât mai bine căci puterea crește!

De ce ar trebui să alegeți această platformă pentru a face donații?

Deoarece este singura platformă care permite donațiile fără comisioane atât pentru donator, cât și pentru organizație. Iar asta înseamnă că dacă aveți 5 lei în plus, pe care vreți să-i donați unei cauze în care credeți, nu mai trebuie să calculați cât o să vi se tragă din această sumă deoarece ea ajunge acolo unde trebuie intactă și nevătămată.

Doar 5 lei? Cum o să ajute 5 lei?

Da știu, și eu credeam că numai donațiile extrem de generoase fac diferența, dar m-am înșelat. Donațiile mici, dar numeroase sunt la fel de folositoare, poate chiar într-o măsură mai mare căci transformă proiectul într-unul viral și se implică mai mulți oameni. Și dacă 5 lei e suma minimă, să știți că suma maximă acceptată e de 1.000 de lei.

FB-BB_20-11-2018-036
bursabinelui.ro

O altă chestie care mi se pare extrem de mișto și de motivantă este că au un indice de fapte bune:

indecele de fapte bune
bursabinelui.ro

Iar profitul pe această platformă se măsoară în recunoștință, dar și în recunoaștere, sub forma unor badge-uri pe care puteți să le postați pe rețelele de socializare. Nu atât cât să vă lăudați, cât mai ales să-i faceți și pe alții să-și dorească să obțină badge-ul vostru. Așadar puteți să porniți de la investitor începător, statut pe care îl primiți după ce ați făcut prima donație și să ajungeți să fiți acționar la Bursa Binelui după 50 de donații. Sau puteți să fiți promoter odată cu primul share sau prietenul bursei binelui după 15 share-uri.

Așadar, ideea e simplă și se rezumă la 4 verbe: promovezi, informezi donezi și voluntariezi.

1
facebook: Bursa Binelui
2
facebook: Bursa Binelui
3
facebook: Bursa Binelui
4
facebook: Bursa Binelui

Există chiar și o hartă care vă arată reședințele Binelui din România, iar dacă vreți să căutați proiectele în desfășurare din apropiere nu trebuie decât să setați filtrele și voilà.

harta binelui
bursabinelui.ro

Sunteți competitivi din fire? Dacă da, să știți că există Campionatul de Bine, unde puteți să vă înscrieți proiectele și cine știe, poate veți câștiga unul din primele 3 locuri. Dacă nu, sigur vor fi înscrise o mulțime de proiecte înduioșătoare pentru care puteți să donați.

De ce să donați? Pentru că un singur om poate face diferența, la fel și 5 lei, pentru că “bunătatea este lanțul de aur cu care sociatatea este legată” și dacă îți e atât de la îndemână să faci o faptă bună, de ce să nu o faci? Să avem spor!

 

FB-BB_20-11-2018-016

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog, proba 23 – Fapte bune tot timpul anului prin Bursa Binelui – singura platformă de donații fără comision

Advertisements

3 thoughts on “Bursa Binelui by BCR sau cât e de ușor să faci fapte bune tot anul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s