Ce-ar fi să Work and Travel în America? Dacă nu acum C(â)ND?

De mică mi-a plăcut să călătoresc. Sau cel puțin așa mi-au povestit ai mei, iar eu am ales să-i cred. Amintirile mele-n afara graniței încep de pe la 8 ani, în Ungaria. Mersesem la Gyula ca orice familie de români pe care nu-i dau banii afară din casă, dar care vor totuși să călătorească. Au urmat scurte vacanțe prin Grecia, Turcia, Bulgaria și fiecare călătorie mă făcea să vreau și mai mult, să-mi doresc să ajung și mai departe de casă și să răzuiesc cât mai multe țări de pe harta primită cadou de la părinții mei. O pasiune frumoasă ar spune unii, dar de aici și până la cum am ajuns eu, vreo 12 ani mai târziu, să trimit vederi din New York? Ei bine asta e o poveste ce merită să fie auzită. Nu de alta, dar poate îi inspiră și pe alții să meargă în State.

florida
vacantespeciale.ro

Totul a început într-o seară de luni. Îmi amintesc că aveam mule proiecte de finalizat pentru facultate, dar tocmai pentru că erau atât de multe, iar eu nu știam cu ce să-ncep și cu ce să termin, am decis să mai trag puțin de timp și am căutat pe internet Cum să călătorești ieftin? Așa am dat peste CND Turism și programul lor de Work and TravelIar de aici și până la decolare au mai fost doar câțiva pași de urmat.

Dacă ai ajuns să citești acest articol înseamnă că și pe tine te bate gândul să-ți iei zborul – așa cum m-a bătut și pe mine anul trecut. Un prim pas ar fi să verifici dacă ești eligibil pentru un astfel de program. Ce să vezi? Eu mă încadram căci eram studentă la zi, la o universitate acreditată. Apoi am mers la agenție căci aveam deja o listă cu întrebări – la care am primit răspunsuri prompte și sincere – și m-am înscris în program în aceeași zi. Am participat la târgul de job-uri – și credeți-mă, ai de unde să alegi chiar și-n cazul în care nu ești un maestru al limbii engleze căci poți să te angajezi ca spălător de vase sau houskeeper, ai de ales de la la casier la salvamar sau ospătar, așa că sigur există un job pentru fiecare. Eu am ales să am încredere în cunoștințele mele de limbă străină, în fond, vorbesc engleza din clasa a doua și-am decis să lucrez ca recepționeră într-un hotel sau într-un resort. Nu m-am mulțumit cu mai puțin și deși a durat mai mult, într-un final am obținut slujba dorită. Următorul pas a fost obținerea vizei și trebuie să vă fac o confesiune: nu am avut asemenea emoții niciodată, nici măcar la bacalaureat, dar am trecut și peste asta.

Voi da skip și vă voi povesti retrospectiv 5 avantaje Work and Travel, dar și părțile mai puțin bune – deși nu sunt atât de multe, căci sigur nu vreți să auziți cum am împachetat sau unde îmi spălam rufele pe acolo.

44b6055aa3028e6a024b634367580b49
vacantespeciale.ro

1. În primul rând ai șansa să ajungi în America și nu doar în trecere, o săptămână, hai două, ci ai oportunitatea să locuiești și să muncești acolo timp de 3 luni. În ce alte circumstanțe cum ar putea niște studenți să experimenteze stilul de viață american și să-și facă prieteni din toate colțurile lumii?

2. Veți avea responsabilități și va trebui să vă descurcați cu banii câștigați. Știu bine că mulți dintre noi apelează la părinți atunci când rămân fără resurse și fiind în America buzunarele apropiaților nu vor mai fi la fel de ușor de accesat. Deși de cele mai multe ori cazarea este inclusă sau este dedusă înainte ca salariul să ajungă în portofel, tot trebuie să-ți drămuiești banii în așa fel încât să-ți ajungă măcar până la următorul salariu.

3. Munca nu va fi ușoară, dar o să fie cu siguranță un wake-up call. Nu e ușor să ai un loc de muncă și dacă trezitul de dimineață ca să ajungeți la cursuri vi se pare o corvoadă, stați să munciți între 45 și 60 de ore pe săptămână. O să adormiți din picaj, înainte să atingeți perna!

4. Veți vorbi doar în engleză și ce mod mai bun de a vă testa și de a vă îmbogăți vocabularul?

5. În zilele libere puteți să fiți turiști și să vizitați toate locurile văzute în filmele și serialele americane.

Printre părțile mai puțin bune se numără salariul minim pe economie, dar să fim serioși, minimul l-am primi și dacă am accepta un job de vară în țară. Așa că aș alege oricând minimul lor în detrimentul minimului nostru, căci oricum al lor e mai mare. Dar dacă veți dori să strângeți ceva bani de buzunar pentru călătorit și pentru cumpărături atunci fie vă găsiți un al doilea job part-time, fie vă adăugați numele pe lista de overtime la locul de muncă principal. Dar după muncă si răsplată, așa că la finalul contractului veți avea șansa să călătoriți și cum prietenii nu vă vor lipsi – mai trebuie doar să stabiliți itinerariul.

Ce m-a făcut să-mi fie dor de casă a fost mâncarea semi-preparată. Uneori voiam să mănânc o supă gătită, nu la plic, dar am supraviețuit. Și da, în cazul în care vă întrebați, normal că mi-a fost dor de ai mei, dar am rezistat! În fond, visul american fusese și visul lor cândva, dar ei nu au avut această oportunitate.

new-york
vacantespeciale.ro

Și da, de ce să nu recunosc, mă enervam când vedeam pozele colegilor mei de facultate care lâncezeau la plajă cât era ziulica de lungă, iar eu munceam de-mi săreau capacele, dar cine avea să spună la finalul verii că a fost în State? Eu. Cine avea să se-ntoarcă cu o tolbă plină cu amintiri? Tot eu. Cine trăise pe propria piele visul american și se plimbase pe străzile New York-ului? Eu și alte câteva sute de studenți din Ungaria, Polonia, Turcia, Spania și multe alte țări, care au decis să zboare în America pentru o experiență irepetabilă. Vrei să răspunzi și tu cu da la aceste întrebări? Înscrie-te! Locurile sunt limitate!

CND-turism-250x250.png

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, proba – Proba 17 – Diverse generații, același vis american cu Vacanțe Speciale

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s