Trucuri pentru o alimentație echilibrată sau cum îi învățăm să ronțăie migdale?

Mormanul de foi mototolite din coșul de gunoi trăda o lipsă acută de inspirație. Încercasem toată dimineața să aștern un discurs simpatic și grăitor, dar cum să le citesc altora ceva ce nu mă convingea nici măcar pe mine? Liniștea din casă îmi inunda timpanele mai rău decât un foc de artificii la trecerea dintre ani. Dar știam că dacă voi porni laptopul nu mai aveam nicio scăpare. Am mai mototolit o coală A4 și am țintit spre coșul pentru hârtie și carton. Am ratat.

În bucătărie aproape nimic nu mai amintea de haosul de acum două ore când cei trei copii și minunatul meu soț jucaseră spânzurătoarea pe tabla mea cu reguli, agățată pe singurul perete liber. Am vrut să șterg omulețul și să rescriu cele 5 reguli ale casei, dar m-am răzgândit. În fond și eu jucam murdar astăzi. În loc să merg să-mi susțin fiul la ultimul meci de fotbal de anul acesta, aveau să mă poarte pașii în micuțul mall de provincie, la un eveniment, unde fusesem invitată să le vorbesc altor mame, și speram eu, și altor tătici despre sănătatea copiilor noștri.

Ce căutam eu acolo? Blogul meu despre viața de familie atunci când ai trei copii se pare că avusese un impact destul de puternic și peste 80 de persoane își confirmaseră deja prezența. Pe lângă asta, Sano Vita, punctul meu de sprijin în vremuri tulburi și totodată o afacere 100% românească, mă susținea în demersul meu și oferea 3 coșuri cu bunătăți unor norocoși. Voiam să merg pregătită, îmi doream să am un impact și simțeam că asta e singura șansă pe care o voi primi vreodată. Puneam și mai multă presiune asupra mea gândind astfel și cu un deadline de câteva ore ce-mi apăsa deja pe scăfârlie trebuia neapărat să încep cumva prezentarea. Ultimul lucru pe care mi-l doream era să amuțesc în fața tuturor din cauza emoțiilor.

4 ore mai târziu, coboram din taxi cu mâinile tremurându-mi și cu pulsul accelerându-se cu fiecare pas. De pe holul lung de la etajul 1 puteam să văd că oamenii se adunaseră deja. Am intrat prin spate și am început să scormonesc după foile pe care îmi așternusem discursul. Îl citisem de vreo două ori în oglindă și mi se părea destul de potrivit. Tot ce mai auzeam erau bătăile inimii și doar ochii ațintiți asupra mea mi-au oferit un indiciu că ar trebui să încep să vorbesc.

Mi-am dres vocea și am început să recit poezia scrisă mai devreme.

-Bine v-am găsit mămici și tătici! E fantastic să fiu aici în seara asta și doar voi, cititorii mei, și Sano Vita, sponsorul nostru, ați făcut posibilă prezența mea aici. Vreau să profit pe această cale să vă mulțumesc. Cele trei coșuri cu bunătăți pe care le vedeți pe masă vor pleca acasă cu voi așa că vă rog să dezlipiți numărul de pe spatele scaunelor și să le așezați în pălăria care a început deja să circule printre voi. Mult noroc la tragerea la sorți! Dar să nu mai pierdem timp prețios cu introduceri inutile și să trecem la subiect – sănătatea copiilor noștri.

copil-care-mananca
sanovita.ro

-Sănătatea lor e tot ce contează când aflăm vestea cea mare, nu? De câte ori nu am auzit “Nu contează dacă e fată sau băiat. Important e să fie sănătos?” Și de cele mai multe ori copiii noștri se nasc sănătoși tun. Dar ce facem noi, părinții, să păstrăm această sănătate zi de zi? Le oferim o alimentație echilibrată? Evităm dulciurile sau îi lăsăm pe ei să dicteze cantitatea de zahăr consumată? Ne asigurăm că fac destulă mișcare?

Îi pierdusem deja. Vorbeau între ei, își deschiseseră telefoanele și se uitau la ceas. Se dusese pe apa sâmbetei planul meu de a avea un impact. Mai că-mi venea să las foile să cadă pe jos și să fug mâncând pământul. Apoi am văzut poza copiilor mei imprimată pe prima pagină a prezentării. Știam că la cină mă vor întreba cum a fost evenimentul la care a fost invitată mami și mami nu voia să le spună că s-a speriat și a fugit. Am lăsat totuși foile să cadă și mi-am dres din nou glasul.

-Aveți dreptate. Viața nu decurge așa cum o așternem pe hârtie. Sunt aici să vă ajut, nu să vă țin predici. Știu că nu e ușor să le spuneți nu micuților voștri, mai ales când plânsul e cel mai bun aliat al lor. Abia după mai multe încercări am reușit să găsesc câteva trucuri care s-ar putea să funcționeze așa că le voi împărtăși cu voi în seara asta. Dacă aveți nelămuriri sau întrebări, vă rog să nu vă abțineți și să întrerupeți moara stricată de la microfon. Ce m-a ajutat pe mine extrem de mult? Posibilitatea de a găsi produsele potrivite la îndemână și cunoașterea principiilor după care trebuie să mă ghidez pentru a construi o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Nu sunt un expert dar mă documentez, citesc mereu și încerc lucruri noi. Vă întrebați de unde să începeți? Un prim pas ar fi programarea meselor! Copii au nevoie să mănânce o dată la trei sau patru ore. Cu alte cuvinte, ei trebuie să aibă trei mese principale, două gustări și, între ele, trebuie să consume multe, dar multe lichide. În felul ăsta nu devin morocănoși de la foame și nici nu se simt forțați să mănânce prea des.

-Pot să pun o întrebare?

-Bineînțeles.

-Cum procedăm atunci când plecăm de acasă? Facem cum facem și tot din oraș mâncăm.

-Da, e ușor să intrăm în primul fast food sau să cumpărăm produse de patiserie, dar nu e la fel de ușor și să ne facem un stoc și să avem mereu la noi morcovi sau câte un iaurt? Cât durează să facem un sendvici sănătos înainte să ieșim pe ușă? Dacă luați masa acasă și aveți o gustare la îndemână pentru mai târziu nu aveți de ce să alergați în primul fast-food. Secretul e o organizare cât mai bună.

33992752_1924890970874523_3937385936890888192_n
sanovita.ro

-Un alt sfat ar fi să mâncați ceea ce mănâncă și copiii voștri. Ar fi bine să planificați mesele în avans. Dacă vă vor vedea pe voi mâncând atunci șansele să încerce și ei sunt extrem de mari. Nu trebuie să vă complicați sau să gătiți cine știe ce rețete complexe. Aveți grijă doar să fie o masă echilibrată: includeți la cină orez sau paste de pildă, niște legume și nu uitați de proteine: carne, brânză sau fasole.

-Sună bine, dar nu e așa de ușor!

-Devine ușor pe parcurs! Dacă rămâneți fără anumite ingrediente începeți o listă de cumpărături și achiziționați-le cu prima ocazie. Da, locuim într-un oraș mic, nu găsim tot ce avem nevoie, dar putem să improvizăm. Eu comand o dată sau de două ori pe lună de la Sano Vita. Îmi fac stocul și nu mai am probleme. Vă vine sau nu să credeți, înainte să-i descopăr, rugam constant o prietenă care lucrează ca însoțitoare de bord să-mi cumpere miere de manuka din Australia. Dacă nu o folosiți, eu zic să nu mai stați pe gânduri. Este considerată a fi cel mai puternic antibiotic natural și ce credeți? Nu e necesar să ne sâcâim prietenii pentru a o obține.

Au râs. Ceea ce m-a destins și pe mine și mi-a dat curaj.

-Și un mic truc: când vă uitați la filme împreună în loc de cipsuri mai bine umpleți un bol cu migdale, alune și merișoare. Nu spun să nu îi lăsați deloc să consume genul acela de produse. Până la urmă ce e viața fără micile ei plăceri, dar nu trebuie să devină o obișnuință.

-Da, e un sfat foarte bun. Și eu am înlocuit veșnicele cipsuri cu alune și migdale și merge de minune. Cei mici sunt ca niște rozătoare!

-Un alt sfat ar fi să nu comentați niciodată cât sau cum mănâncă! Fiecare e stăpân pe propriul stomac. Încercați să rămâneți cât mai neutri posibil și nu le spuneți că trebuie să termine tot din farfurie sau că trebuie să mănânce toate legumele. Credeți-mă, vor face exact opusul. Nu uitați că voi ați respectat deja partea voastră din înțelegere, adică le-ați pregătit o masă echilibrată. Mâncatul e responsabilitatea copiilor voștri.

20479734_1591966830833607_430228831967663190_n
sanovita.ro

-De asemenea, dacă vreți să introduceți elemente noi în alimentația lor ar fi bine să o faceți treptat. Copiii au tendința să mănânce doar ce cunosc deja. Ai mei refuzau cu vehemență să guste curmale sau smochine, dar acum sunt nelipsite din cămară. Știți cum i-am convins? Le-am zis că unul din cântăreții lor preferați le mănâncă și au vrut să le încerce. Nu le plac legumele? Probabil e pentru că nu simt vreun gust aparte când le mănâncă. Încercați să folosiți condimentele lor preferate sau un sos pentru a le da savoare.

44370411_2142769759086642_3962485463775707136_n
sanovita.ro

-Nu uitați de importanța micului dejun! Fibrele sunt cele care lipsesc cu desăvârșire din meniu de cele mai multe ori, dar e foarte ușor să le strecurați dimineața. Cum sună un bol de cereale bogate în fibre cu lapte și un smoothie din fructe? Ar trebui să le dea boost-ul de energie de care au nevoie. Nu uitați nici de soia. Copiilor mei nu le place laptele de soia, dar eu tot îl încorporez în diferite rețete. Ultima oară le-am făcut clătite cu lapte de soia și nici nu și-au dat seama.

-Ia să-ncerc și eu! Mă tot chinuiam cu cacao, dar nu le place. Sigur nu vor refuza niște clătite pufoase!

-Niciodată. Clătitele sunt și ele parte a secretului! Și ce ar fi să-i implicați în pregătirea meselor? Am observat că dacă mă ajută, sunt curioși să guste, să vadă cum a ieșit pentru că au participat și ei la pregătirea mesei. De asemenea vizualul contează mult la vârsta lor și dacă li se pare distractiv vor mânca fără doar și poate. Jucați-vă cu formele, culorile și decorați farfuriile în fel și chip.

-Am și eu o întrebare… Nu au voie să mănânce fast food deloc? Adică deloc, deloc?

-Vor să mănânce de la McDonalds din când în când? E în regulă. Recomand să mergeți la ora prânzului și nu la cină. Mai puteți de exemplu să înlocuiți cerealele bogate în fibre cu cerealele lor preferate cu ciocolată la micul dejun în vacanța de Crăciun sau duminica. Sunt importante și recompensele, dar totul ține de măsură. Atâta timp cât micile scăpări sunt ținute sub control, totul va fi bine!

27459077_1794983120531976_5961646790565916061_n
sanovita.ro

-Și înainte să tragem la sorți câștigătorii, amintiți-vă să fiți un exemplu pentru copiii voștri! Dacă adoptați o alimentație sănătoasă și asta devine o constantă în viața voastră de familie, copiii vor crește crezând că așa e normal. Dacă întâmpinați dificultăți sau aveți vreodată vreo întrebare, vă stau la dispoziție. Mă găsiți pe blog și de ce nu, prin oraș, că tot e atât de mic! Vă recomand să aruncați un ochi și pe blogul celor de la Sano Vita. Postează constant articole despre o alimentație sănătoasă, rețete și sfaturi practice care vă vor fi de folos.

Unul dintre câștigătorii tragerii la sorț a fost un tătic. M-am bucurat să văd că nu doar mamele se implică în creșterea copiilor și am făcut poze pentru blog. Aveam să descriu seara și tare-mi doream să încep o rubrică despre alimentația sănătoasă a celor trei năzdrăvani. În fond, dacă după ce îmi vor citi articolele, cititorii mei se vor gândi de două ori înainte să comande o pizza la cină pentru întreaga familie, eu mă declaram mulțumită.

 

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, proba – Proba 14. Pledoarie pentru sănătate

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s