Clinchet de pahare și-o soluție pentru case friguroase.

Familia e o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată1, ne zicea mamaie și tind să cred că e adevărat. Adică am plecat de atâtea ori și ne-am întors de fiecare dată. Uneori dorul ne-a adus înapoi, alteori, ne-am trezit pur și simplu stând pe prispă și bătând la ușă. De data asta urmaserăm cu toții frânghia până acasă, căci dacă nici aniversarea de 80 de ani a bunicului nu e un motiv destul de bun să ne strângem cu toții la masă, atunci nu știu ce alt motiv ar putea fi. Am bătut la ușă o dată, am bătut la ușă de două ori. Auzeam vocile oamenilor dragi și deși stăteam în frig, simțeam căldură. Mamaia a venit la ușă bodogănind că am întârziat și că se răcise mâncarea, dar nu a ținut-o mult supărarea. Niciodată nu o ține. Și-ar da și viața pentru familia ei împrăștiată în lume, dar care se întoarce mereu la ea. I-am sărit în brațe și nu m-a deranjat pupicul lipicios primit pe ambii obraji.

Pe masă mămăligă, brânză, slănină și ceapă. Bărbații familiei serveau câte un păhărel de țuică doar băutura e sămânţă de vorbă2 și mai ales între niște oameni care se văd rar. Femeile sorbeau câte-un pic din vișinată și se îmbujoraseră toate. Doar eu rămăsesem tot palidă și înfrigurată.

-Pune mâna și mănâncă! Ești slabă ca un biscuite-n dungă!

I-am salutat pe toți, am îmbrățișat pe cine am avut de îmbrățișat și m-am grăbit să-l ascult pe tataie.

-Ce e aia? Ori mănânci, ori ciugulești ca o pasăre? Mai pune-ți!

-Lasă fata în pace! sărise mamaie să mă apere. Că de foame n-am văzut pe nimeni murind; de multă mâncare, o sută de mii.3

-P-asta nu o cred! Cum să moară de prea multă mâncare?

Au râs cu toții și mamaie a mai tăiat câteva felii de mămăligă.

-Ce ziceai, Ioane? E frig la tine? Da’ de ce? Nu e nici noiembrie, mă!

Unchiul Costică s-a grăbit să bea încă un pahar până la fund și s-a șters la gură cu dosul palmei sale muncite.

-Ce știu eu? Centrala mere cât e ziua de lungă și noaptea o las tot mergând. Da’ tot frig e mă, n-ai ce face!

-Știu eu soluția! sărise și tata în ajutor. Ascultă la mine, mă, ție-ți trebuie o femeie! Ție d-aia ți-i frig, că nu-ți încălzește nimeni sângele-n vene. E goală casa, gol ți-e și sufletul. Știi vorba aia, cămin fără femeie: fântână fără căldare.4

-Nu îmi mai trebuie belea pe cap! De câte ori să vă tot zic? De când m-am mutat singur nu mai dau explicații, nu mă mai cert cu nimeni pe telecomandă, beau când vreau. Beau de voie, de nevoie. Mai mult de nevoie amu’ că e frig de crapă pietrele!

-Ascultă de mine că știu ce spun, interveni iar unchiul Costică, Ioane, femeia grasă e plapumă pentru iarnă.5

-Adică ce? Spui că-s grasă? se răsti mătușa Mioara cu vocea ei pițigăiată.

-Nu draga mea, doamne fresește! Departe de mine gândul! Am memorat chiar și o poezie pentru tine: Noaptea când ne facem loc/ În pătuţul nostru cald,/ Fac efort atât cât pot, /Nu cumva pe jos să cad.6

Îmi lipsise râsul la unison și glumele spuse-n familie, chiar dacă majoritatea erau făcute tot pe seama noastră. Așa ne stătea-n fire, să facem haz de necaz. Altfel cum am fi depășit atâtea obstacole?

-Unchiule, da matale ai cerut să vezi certificatul energetic când ai cumpărat casa?

-Ce e ăla certificat energetic?

certificat-energetic-24-ore
certificat-energetic24h.eu

-E un document care atestă performanța energetică a clădirii. De fapt e obligatoriu pentru orice locuință din 2013 în cazul în care vinzi sau închiriezi.

În sfârșit cineva, adică vărul meu, aducea o soluție în loc să-și demonstreze vasta cultură în proverbe și zicători.

-Eh, știi doar că am cumpărat-o de la văru’ Săndel și asta prin 2005. Dar dacă am fost tot plecat să fac banii, iaca, a stat goală. Am crezut că durează să se încălzească pereții…

-Păi dacă nu vrei să arunci cu banii pe fereastră, eu zic să faci rost de certificatul ăla energetic și cât mai repede că acuș’ vine iarna peste matale și na, și câinele iese din iarnă, dar numai pielea lui ştie cum7, adăugase unchiul Viorel.

-Da la ce mă ajută pe mine certificatul ăla?

-Te ajută pentru că obții date importante privind consumul energetic anual al casei pentru încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, ventilare și climatizare.

-A, da? Și cum fac să-l obțin?

-În principiu ai nevoie doar de o schiță a casei. Dacă nu ai una poți oricând să o iei de la oficiul de cadastru. Trebuie să știi și anul construirii sau anul recepției imobilului. Dar îți dau eu un număr să suni. Te trimit la niște profesioniști adevărați. I-au făcut termografia clădirii lu’ fii-miu înainte să deschidă pensiunea. Știți că acum e proprietar. Lucrează alții pentru el.

-Ce i-au făcut lu’ fii-tu?

Termoviziunea clădirii, adică s-au dus să vadă ce deficiențe avea clădirea. Pot să determine zonele cu pierderi mari de căldură, se pot vizualiza infiltrațiile mari de aer exterior adică tâmplăria veche, se pot vedea conductele înfundate și orice probleme electrice ale diferitelor echipamente. Le remediezi și scade consumul de energie, deci scad și facturile.

certificat-energetic-ieftin
certificat-energetic24h.eu

-Păi aș vrea și-o termografie d-aia atunci. Să vină să-mi consulte casa că ceva nu-i în regulă. O reparăm dacă trebuie, că de acuș’ și până mi se termină ața8, acolo-i sta și nu vreau să-mi înghețe oasele bătrâne.

-Ia să-l sun pe Mircea să-mi dea numărul băieților. Sunt de aici, din București. Pot să-ți trimită certificatul energetic în 4 ore dacă ai nevoie urgent. Dacă nu, în vreo 24. Cică au și cel mai mic preț garantat.

Pentru că mă intrigase discuția și voiam să obțin cât mai rapid un certificat energetic pentru salonul meu am căutat rapid pe internet. Primul rezultat mă ducea pe pagina celor de la certificat-energetic24h.eu și nu mi-a luat mult să-mi dau seama că unchiul vorbea chiar despre ei.

-Nu-l mai deranja pe Mircea, unchiule. Am găsit numărul!

-Ce ți-e și cu tehnologia asta! Totul la un click distanță, se minuna unchiul Ioan. Să-mi lași numărul ăla că vreau să elucidez misterul frigului din casa mea cât mai repede.

-Ehe, iarna nu-i ca vara, Ioane… Iarna schi şi vara cros,/Amândouă-s de folos./Iarna-i mai costisitoare:/Crosul cere doar… picioare.9

-Nu știu de ce vă plângeți atât. Da’ normal că-i frig iarna! Doar nu vreți să stați în bermude-n casă, zise tataie contrariat. Pe vremea mea șosetele de lână și vestele ne erau cei mai buni prieteni. Plus o plapumă groasă noaptea și uite-așa trecea iarna.

-Dacă e așa groasă ca cea sub care mă băgați când dorm aici, mai bine mă lipsesc. Nu puteam să mișc un deget sub ea ultima dată. Am crezut că am rămas paralizat.

Remarca vărului meu ne făcuse pe toți să râdem căci știam prea bine despre ce vorbește. Cu toții fuseserăm captivi câteva nopți sub plapuma aia.

-Eu tot cred că prea mulţi tâmplari distrug casa.10

-Mamaie, dar ăștia nu sunt tâmplari. Sunt auditori energetici gradul 1 și doctori ingineri. O să vezi că-i vor face viața mai ușoară unchiului Ioan, m-am grăbit eu să adaug înainte ca discuția să degenereze și unchiul să-și schimbe părerea.

Cine n-are vara minte, iarna nu mănâncă plăcinte.11 Dacă astă-vară erai prin Franța, cum să te ocupi de casă? Acum trage ponoasele!

-Ba las că vă arăt că tot o să mănânc plăcinte. O să le mâncăm la mine acasă data viitoare! Hai noroc!

Am ciocnit paharele și mi-am dat seama că nu îmi mai era frig. Unele momente sunt menite să-ți încălzească sufletul mai tare decât un calorifer dat la maxim. Și momentele în familie erau sursa mea de căldură. Mi-ar fi plăcut să le depozitez în anumite compartimente ale creierului și să pot să le accesez oricând mi-aș fi dorit. Să închid ochii, să dau click pe momentul dorit și să-l retrăiesc în detaliu, iar și iar. Dar așa ceva nu era posibil, așa că dacă-mi doream să nu îngheț în salon, dar mai ales dacă voiam cliente fericite, trebuia să mă asigur că avea să fie cald și bine cât e iarna de lungă.

Printre îmbucături de brânză sărată de oaie, clinchet de pahare și proverbe de când lumea, reușisem să găsim soluția pentru casa friguroasă a unchiului Ioan. Parcă și casa copilăriei noastre merita un control atent. Poate că au mamaie și tataie șosetele lor de lână și vestele, dar nu voiam să mai treacă printr-o iarnă grea. Aveam de gând să născoces un plan cu vărul meu despre cum să-i scoatem din casă și să aranjăm o termoviziune a clădirii lor. Venise vremea să avem noi grijă de ei căci familia e o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată, dar rolurile se inversează.

1 – proverb spaniol

2 – proverb românesc

3 – proverb spaniol

4 – proverb bulgăresc

5 – proverb indian

6 – epigramă de Iulian Marian Chimigeru

7 – proverb românesc

8 – proverb românesc

9 – epigramă de Iulian Marian Chimigeru

10 – proverbe coreene

11 – proverb românesc

 

logo_Avizez-250x250-250x250_1502396218.jpg

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2018, proba 13 –  CÂTE BORDEIE, ATÂTEA CERTIFICATE

Advertisements

One thought on “Clinchet de pahare și-o soluție pentru case friguroase.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s