Cum am purtat aceeași pereche de blugi o săptămână și nimeni nu și-a dat seama

Abia mă mutasem. Eram tot în același oraș de beton și praf, dar la periferie. Clădire scorojită pe dinafară, tencuială veche, perimată pe interior, dar mutându-mă aici, economiseam lunar vreo 200 de euro din banii de chirie, iar salariul meu de interpret nu îmi burdușea buzunarele. Linie directă spre Unirii, citeam un capitol la dus, un alt capitol la întors și prindeam loc pe scaun. Nu era chiar așa de rău! Scrisesem pe blog că îmi plăcea liniștea de aici și că am noroc și cu vecinii mei boemi. În realitate, restaurantul de peste drum organizează nunți în fiecare weekend și mă face să număr zilele rămase până la postul Crăciunului. Cât despre vecini nici măcar nu-i cunosc. Tot ce știu e că deasupra apartamentului meu, un el sau o ea încearcă din răsputeri să-nvețe să cânte la vioară. Și mai știu și că mă scoate rău de tot din sărite.

Sâmbătă seara

Am trântit cheile pe masă și am băgat cutia de lapte în frigiderul aproape gol. Înăuntru, două ouă, un borcan de dulceață de măceșe și unul de zacuscă. Deasupra lui, jumătate dintr-o pâine și o cutie de cereale. De jur împrejur, valize și cutii de carton sigilate la repezeală cu bandă adezivă. Nu avusesem timp să despachetez. Sora mea îmi adusese toate cutiile în grabă, căci urma să plece în concediu în aceeași zi. Le ținusem în garajul ei cât am căutat unde să mă mut și să te muți în București nu e ceva ce se face de pe o zi pe alta.

Haide, curaj, îmi ziceam fără vreo tragere de inimă, dar știam că nu mai puteam să amân inevitabilul. Așa că am deschis o doză de suc și prima cutie.

Duminică după-masă spre seară

Descoperisem cu oroare că îmi lipsea o valiză. Și nu o valiză cu bureți de bucătărie sau fleacuri de pus pe diverse rafturi, nu, mie îmi lipsea valiza în care-mi pusesem toate perechile de pantaloni. Iar sora mea se întorcea din concediu abia duminica viitoare.

Mă uitam pierdută pe geam și mă întrebam ce e de făcut. Nu voiam să dau banii pe haine. Aveam deja mult prea multe. Mi-am băgat instinctiv mâinile în buzunare – un bon de la supermarket și un pachet de gumă de mestecat. M-am dezbrăcat în grabă și am vârât blugii de damă Jiu Lo în mașina de spălat. Aveau să fie elementul comun al ținutelor mele pentru următoarele 7 zile.

Luni dimineața

luni
answear.ro

Încă somnoroasă și cu ceașca de cafea-n mână analizam agenda din ziua respectivă. O conferință și două întâlniri de afaceri. Toate-n engleză. Floare la ureche!

Multe guri de cafea și câteva minute mai târziu, cu blugii Jiu Lo și c-un sutien alb din bumbac pe mine, mă plantasem în fața dulapului. Știam deja că bronzul căpătat pe plajele din Mallorca era pus în valoare de alb, deci de ce să nu profit de el înainte ca pielea mea să revină la paloarea ei obișnuită? Am ales o cămașă simplă cu mâneci lungi pe care am băgat-o în pantaloni. Voiam să încerc noile botine cu toc gros așa că nu am stat prea mult pe gânduri înainte să le încalț. Am mai adăugat o geacă neagră cu mâneci trei sfert și buzunare oblice și nu am uitat de geanta mea preferată.

Dar ceva lipsea. Privindu-mă în oglindă îmi dădeam seama că ținuta asta era prea simplă. Mi-am amintit de pălăria neagră cumpărată anul trecut și mi-am așezat-o pe cap. Mai bine, dar încă mai lipsea ceva. Oare ce să fie? Ah, bineînțeles, rujul roșu stacojiu de care am cam abuzat în ultima vreme, dar se potrivește atât de bine cu toamna de afară. M-am mai privit puțin și m-am declarat mulțumită.

Săptămâna putea să înceapă.

Marți la prânz

marti
answear.ro

Cu o cafea to go într-o mână și cu-n club sandwich în cealaltă căutam o bancă pe care să mă așez. Mereu ieșeam din birou în pauza mea de jumătate de oră. Ieșeam chiar dacă era ger, chiar dacă ploua. Mi se părea o risipă să-mi petrec scurtul timp liber în spatele unor pereți la fel de albi ca bluza cu decolteu suprapus, în V, din bumbac și poliester aleasă pentru astăzi. În picioare aveam pantofii aurii de la Chebello, din piele naturală și de cald îmi ținea paltonul galben, asimetric din colecția Answear. M-am așezat la soare și am scos repede “Ultimul tren spre Istanbul” din rucsacul auriu, făcut din piele ecologică. Nimic nu se compară cu-o carte bună care să te deconecteze de la Bucureștiul ăsta care freamătă de-o viață trăită pe repede înainte.

Miercuri seara

miercuri
answear.ro

Ghemuită pe canapea, cu becul stins și călare pe telefon.

Zâmbeam ca o adolescentă abia întoarsă de la prima întâlnire. Doar că nu mai eram adolescentă și asta nu era prima noastră întâlnire. Mersesem să-l vedem pe Casanova la Odeon și să mâncăm papanași la cină. Băusem câte un pahar de vin roșu și încă-mi simțeam îmbujorarea. Oare să fie de la vin? Oară să fie de la el?

În fața blocului cu pereți scorojiți și tencuială perimată îmi zisese că i-a plăcut mult cum îmbinasem hainele și culorile, cu ochi de pictoriță. Mai zisese că bereta aia roz din lână mă făcea să arăt ca o micuță franțuzioacă, remarcă ce mă făcuse să chicotesc deși nu o socoteam chiar adevărată. Puloverul alb, pe gât, îmi ținuse de cald pe seară, după ce soarele de sfârșit de octombrie apusese, iar cizmele maro, extrem de confortabile se asortau cu rucsacul de aceeași culoare. Setul de inele York, răsfirate pe degete aduceau un oarecare rafinament ținutei de azi și-mi făceau degetele să pară puțin mai lungi decât erau în realitate.

Și când te gândești că port blugii ăștia de 3 zile și bereta mi-am tuflit-o în grabă doar pentru că mi-a fost prea lene să mă spăl pe cap.

Am spălat blugii, am făcut o baie lungă, am scris pe blog și m-am strecurat în pat.

Joi dimineața

joi
answear.ro

Astăzi aveam chef să mă dichisesc. Unde mai pui că m-am trezit înainte să sune ceasul? Nu mai purtasem de nu știu când pantofii albaștri cu toc cui comandați de pe answear.ro Căutasem încălțăminte damă și ăștia mă hipnotizaseră. Erau și la reducere așa că nu am putut să le rezist, a trebuit să îi cumpăr. Mereu îmi plăcuse să îi asortez cu poșeta galbenă din piele naturală. Puteam să o port în mână sau pe umăr și încăpeau vrute și nevrute în interiorul practic.

Stătusem mult pe gânduri înainte să aleg ceva în completarea blugilor Jiu Lo, dar azi era o zi potrivită să scot la plimbare cămașa din colecția Jacqueline de Yong. Da, chiar era o zi potrivită pentru cămașa asta cu gulerul drept și țesătură ornamentată în zona pieptului, de o delicatețe aparte. Și pentru că nu purtam nimic alb a trebuit să adaug paltonul meu imaculat ca să profit încă de pielea proaspăt bronzată. Ce-i drept, paltonul mă făcea să merg la curățătorie destul de des, dar merita efortul. Și fusesem inspirată să aleg unul fără guler căci l-aș fi pătat constant cu fond de ten. Materialul era destul de subțire, dar avea să mă protejeze de răcoarea dimineții.

Trebuia să renunț la cafeaua to go astăzi, căci, cunoscându-mă, sigur aveam să o vărs pe mine.

Vineri după-masa

vineri
answear.ro

Astăzi nu avusesem nimic în program și mi-am permis să dorm cu o oră în plus. Mi-am petrecut dimineața în pat, traducând ultimele pagini căci imediat venea deadline-ul peste mine. Am răspuns la cele mai recente mail-uri și le-am arhivat pe celelalte. Iubeam acest aspect al job-ului meu: dacă prezența mea nu era necesară la birou, puteam oricând să lucrez din vârful patului. Asta era posibil când nu aveam nicio conferință în plan – ca azi – sau când aveam doar traduceri planificate la distanță, pe Skype.

Fusese o dimineață productivă și voiam să păstrez același ritm pe tot parcursul zilei. Am completat lista de cumpărături și am ales o ținută lejeră. Așadar purtam aceeași blugi de la Jiu Lo și o bluză cu glugă din colecția Pepe Jeans cu un imprimeu floral în zona coatelor, 100% din bumbac. Am încălțat tenișii aurii și pentru că se anunțaseră ploi pe înserat mi-am luat preventiv și o geacă. Nu putea lipsi nici rucsacul auriu, iar părul l-am prins într-un coc neglijent, din care am scos două șuvițe pentru a-mi încadra fața.

Sâmbătă seara

sambata
answear.ro

Sâmbăta e ziua mea.

căci mă trezesc fără alarmă.

Sâmbăta lenevesc până când nu mai pot să lenevesc.

Sâmbăta beau cafeaua la prânz

și mănânc micul dejun după-masă.

Sâmbăta citesc și port doar pijamale.

Spre seară fie fac ceva rapid de mâncare, fie comand mâncare chinezească și o devorez în timp ce urmăresc un episod din serialul meu preferat. Îmi mai lipsesc vreo 3 pisici și aș putea trece liniștită drept mătușa mea Virginica. Cel puțin așa îmi spusese el la a nu mai știu câta întâlnire.

Dar sâmbăta asta făcusem compromisul suprem și îi promisesem să merg cu el la un concert în aer liber. Îmi alesesem ținuta încă de ieri căci nu putusem să adorm înainte să-mi fie clar cu ce aveam să port blugii Jiu Lo pentru a 6 a zi la rând.

Bluza Noisy May pe bleumarin, cu mânecă lungă și decolteu în V părea să fie alegerea potrivită și mă aștepta cumințică pe umeraș. Urma să o accesorizez cu o curea în talie și cu o poșetă neagră, simplă, de la Parfois. Fiindcă bănuiam că urma și o cină târzie alesesem niște botine cu toc pătrățos și paltonul Felicity pe negru, cu umerii lăsați și buzunare imense, oblice. Mi-am ondulat părul și l-am lăsat să-mi cadă lejer pe spate. Eram aproape gata, dar el îmi scrisese că e în parcare, ceea ce m-a făcut să tresar și să stric linia aproape fără cusur pe care tocmai o trăsesem cu eye liner-ul.

-E vina ta, așa că va trebui să mai aștepți! Mă răstisem la telefon de parcă el chiar ar fi putut să mă audă.

Duminică dimineața

duminica
answear.ro

Mă trezisem târziu. Și nu pentru că aș fi vrut să mă trezesc, ci de la mesajele primite de la sora mea. Îi promisesem că vom mânca micul dejun împreună și vom povesti despre vacanța ei. Era trecut de 12 când am reușit să mă ridic din pat. Aveam și eu să-i mărturissc una, alta despre seara trecută, dar momentan trebuia să aleg niște haine pentru blugii Jiu Lo și să plec spre Dix-Neuf, restaurantul nostru preferat.

-Ei și ce dacă vom mânca brunch în loc de mic dejun?

Am scos din dulap o bluză gri, cu decolteu rotund, din poliester și îmi plăcea cum decupajul în V de la baza gâtului îmi scotea în evidență bonzul. Deja exageram cu bronzul ăsta, dar câteva dușuri mai încolo aveam să fiu iar albă ca brânza. Gândul ăsta m-a făcut să oftez în timp ce îmbrăcam sacoul casual din colecția Haily’s cu striații albe. Mai lipsea doar clasica poșetă neagră și espadrilele alea roz, uitate prin debara.

Chiar și după ce mă machiasem tot arătam de parcă nu mai dormisem din vara lui ’92 așa că mi-am luat și ochelarii de soare. Mesajele de la sora mea continuau să curgă. Ajunsese de 20 de minute și comandase deja două cappuccino. M-am repezit spre ușă și în goana mea am luat și paltonul Felicity de pe cuier.

Experimentul meu de 7 zile se terminase. Azi urma să îmi recuperez restul de pantaloni și blugii Jiu Lo puteau să-și ia o bine meritată pauză.

Gândindu-mă retrospectiv la asta, nu fusese chiar atât de rău. De fapt, nimeni nu observase că am purtat aceeași pereche de blugi toată săptămâna. Faptul că sunt atât de versatili mă ajutase și am putut să îi integrez ușor în 7 ținute diferite. În fond, bărbații îi poartă încă din 1873, femeile i-au integrat în garderoba din 1935 și încă nu s-a plictisit nimeni de ei. Aveam de gând să scriu despre asta pe blog. Uneori e bine să fii narcisist. Adică pe mine m-a influențat să-mi fac câte un selfie în oglindă în fiecare zi și să documentez acest experiment fără să-mi dau seama.

Poate că săptămâna viitoare voi încerca să integrez în 7 ținute diferite rochia aia neagră, cu mâneci lungi pe care nu am prea purtat-o. Deja mi se învârteau rotițele și născocisem câteva ținute. Puteam de pildă să-i adaug un cardigan pufos, niște cizme negre până la genunchi și-o curea în talie. Sau era destul să trag puloverul ăla galben-muștar pe deasupra ca să o transform în fustă. Cu niște tocuri ar putea să devină ușor ținuta ideală pentru o seară în oraș. Hmm… Puteam chiar să încep o nouă serie pe blog – 7 stiluri pentru 7 zile cu un singur element comun.

 

answear-logo

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2018, proba 12 – 7 stiluri pentru 7 zile, cu un singur element comun: o pereche de jeans

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s