Următoarea destinație? Capătul lumii.

-Aș veni cu tine până la capătul lumii. Așa-mi spuneai la începuturile noastre și eu mai să te cred, mai să râd de tine, schimbam cursul conversației, încercând să alung acel iz romantic. Adevărul e că mereu mi-a plăcut să te ascult, dar acum, 5 ani mai târziu, te provoc să aduci fapte în completarea cuvintelor tale. Chiar ai veni cu mine până la capătul lumii?

-Știi bine că da.

-Atunci nu îți fă planuri pentru 2 săptămâni! Mergem la capătul lumii.

-Cum?

-Cu Extreme Travel and Adventure. Am găsit atâtea excursii personalizate pe site-ul lor că mi-a fost greu să aleg. Dar iată că vom lua avionul de la București până în Buenos Aires. Avem escală de o zi. Suficient cât să rătăcim fără direcție pe străzi în căutarea unor dansatori profesioniști de tango. Tu o să-i filmezi și te vei enerva dacă alt turist curios se va băga în fața camerei tale. Eu voi visa cu ochii deschiși și mă voi bucura de moment, dar filmarea ta mă va ajuta să îl retrăiesc ani la rândul. O să gustăm mâncare tradițională de la tarabe ambulante sau restaurante de cartier și ne vom întoarce la hotel abia când vom fi atât de epuizați că nu vom mai putea să ne ținem pe picioare.

-Deja ai făcut planul?

-Doar mă cunoști.

-Mai spune-mi.

-Dacă-mi faci o cafea.

El știa să pregătească cea mai bună cafea din lume și eu eram cea mai bună când venea vorba de sorbit și spus povești. Privindu-l cum se entuziasmează la ideea unei noi aventuri, mi-am amintit că pasiunea pentru călătorit ne-a adus împreună și tot călătorind am și rămas împreună. Bătusem Europa în lung și în lat până să ne decidem că venise vremea să îi trecem granițele. Am mers o lună în Mexic și nu ne mai săturam de plajele sălbatice și de apa turcoaz. Lui îi plăcuse la nebunie să lenevim prin Tulum, iar eu îl tot băteam la cap să vizităm Isla Mujeres. Dar anul ăsta ne-am decis că ne săuraserăm de atâta stat la plajă. În fond, avem tot timpul din lume pentru lenevit la soare, după ce vor începe durerile reumatice. Am început să facem săpături pe internet despre turismul de aventură și posibilitățile erau infinite. Cred că tocmai de asta am tot amânat următoarea călătorie. Într-o zi calculam bugetul pentru circuite safari, în alta ne imaginam escaladând muntele Elbrus. Fusese greu să alegem o singură destinație.

-De ce capătul lumii?

Patagonia_FitzRoy
Sursă: adventure-travel.ro

-Din o mie de motive. Pentru că acolo doar mama natură dictează și o să-mi stimuleze imaginația. Vei vedea ce picturi vor crea mâinile astea în frig și-n vânt și în plus, nici aparatul tău foto nu a văzut ceva asemănător până acum. Vei fotografia vulcani din zeci de unghiuri diferite și imediat după, vei imortaliza un iceberg. Pentru că vom păși împreună în punctul sudic extrem și vom lăsa amprente, dar oricât de apăsat am călca, vor fi acoperite de un covor impecabil de zăpadă sau vor fi șterse de vânt. Ca și cum nici n-am fi fost acolo. Vreau să văd cum natura încearcă să păstreze totul intact și se chinuie să refacă ce oamenii ăștia încăpățănați strică iar și iar. Pentru că voi putea să zugrăvesc un adevărat mozaic verde și un lac de un albastru electrizant. Pentru că vreau să pictez zone neîmblânzite, peisaje care se schimbă la fel de repede ca vremea. Vreau să pictez colțul sudic din lumea asta mare. Vreau să surprind genul ăla de frumusețe care îți taie răsuflarea și te face să te simți atât de mic, atât de nesimnificativ cum nu te-ai mai simțit vreodată. Nu știu… Vreau ca acest sentiment de capăt de lume să mă captiveze și pe mine, cum a captivat atâtea alte suflete secole la rândul.

-Se răcește cafeaua.

-Mmm… E la fel de bună ca întotdeauna.

-Încă pun ingredientul meu secret. Dar nu mă lăsa să te întrerup. Continuă.

-Ce spuneam? Ah, da. Mergem în Patagonia și Țara de Foc. Vreau să vedem și partea Chilieană și partea Argentiniană. Vreau să ajungem în El Chaltén, un sat aproape de parcul național Los Glaciares, din provincia Santa Cruz. Este punct de intrare pentru numeroase trasee care înconjoară vârfurile Cerro Torre și Muntele Fitz Roy la nord-vest. Langa Fitz Roy, este o cale ce duce la punctul de vedere Laguna de los Tres, iar la nord-vest de sat, malurile Lagunei Capri oferă o vedere spectaculoasă la munte. Știi, am auzit că din anumite puncte de vedere, e ca în Elveția, dar fără prețurile exorbitante.

-Mi se face foame.

-Comand ce ne luăm noi de obicei?

-Da.

-În Patagonia, felul principal este mielul suculent, de obicei fript la proțap. O să bem și vin, doar nu degeaba Argentina este al cincilea producător de vin din lume. Deja îmi lasă gura apă.

-O să-mi faci poză în Ushuaia?

Patagonia_Extreme_Travel_3
Sursă: adventure-travel.ro

-Ba bine că nu. Apoi vom merge cu barca pe canalul Beagle și vom poza Bahía Inútil, colonia de pinguini din zonă.

File0001233
Sursă: adventure-travel.ro

-Vom vedea El Faro Del fin Del Mundo. Dintre toate farurile din lume ăsta va ocupa un loc special. Poate că mi-l voi tatua.

File0001209
Sursă: adventure-travel.ro

-Vom merge la Parcul Național Los Glaciares – imaginează-ți, cât vezi cu ochii doar natură, abia atinsă de om. După ore în șir în care nu ne-am întâlni cu alt suflet, poate am da peste o herghelie de cai și i-am admira de la distanță. Probabil am bea un whiskey on the rocks ca să ne încălzim și să ne facem curaj să ajungem și la ghețarul Perito Moreno, unde vom navigha printre iceberg-urile plutitoare sculptate de apă și de vânt.

Patagonia_Extreme_Travel_12
Sursă: adventure-travel.ro

-Știi, e singurul ghețar din lume care crește, nu se topește. Avansează cu aproximativ 100 de metri pe an.

-Da, știu. Și am citit undeva că o dată la câțiva ani efectiv se rupe în două. Îți dai seama ce spectacol natural? Ultima oară s-a întâmplat în 2008.

-De aici și Tărâmul de gheață. I se mai spune și Țara focului. Știi de unde vine?

-Nu, dar ceva îmi spune că sunt pe cale să aflu.

-Ferdinand Magellan se face responsabil, căci, în trecerea arhipelagului în 1520, văzuse mai multe focuri de tabără aprinse de-a lungul coastei. Fuseseră probabil făcute de locuitorii aborigeni din zonă.

-Îmi place povestea asta. E mai veche decât timpul.

-Capătul lumii și noi doi. În depărtare doar Antarctica și vânt. Abia aștept!

-Ce zici? Trecem și în Chile pentru mai multe aventuri?

-Bineînțeles. Deja știu ce vom vizita și acolo. Mai faci o cafea?

 

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2018, proba 10 – Transformă-ți viața într-o frumoasă aventură!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s