Siguranța nu se negociază! Alege piese auto originale de la Exclusiv OEM

Mereu mi-am dorit o mașină doar a mea. De când mi-am luat permisul am tot condus mașinile altora. Am condus mașina tatei, dar numai sub atenta lui supraveghere, am forțat vechitura bunicului, până la piață și înapoi în garaj, până și verișorul meu mi-a lăsat frâiele mașinii pe autostrada București-Pitești de câteva ori. De fiecare dată încercasem să-mi imaginez că sunt singură și că volanul îmi aparține în totalitate. De fiecare dată o voce răgușită trebuia să mă readucă cu picioarele pe pământ spunându-mi să am grijă la groapa din fața mea sau ceva similar. Au trecut 7 ani de atunci.

Cum m-am ales eu cu un BMW seria 1 între timp? Ei bine, am știut dintotdeauna că vreau să-mi cumpăr un BMW. A fost pe lista dorințelor mele din copilărie, însă alocarea de fonduri pentru achiziționarea mașinii a reprezentat o problemă. Când în sfârșit reușisem să strâng banii, am mers la tata și l-am rugat pe el să aleagă modelul. Îmi zisese că E87 e o mașină dinamică și că designul e ideal pentru mine, că ți-e mai mare dragul s-o conduci și că, totodată, e o mașină sport. Sunt femeie, tot ce i-am cerut a fost să îmi arate o poză – a fost dragoste la prima vedere – iar restul justificării a fost doar bla bla.

poza-1024x376
Sursă foto: exclusivoem.ro

Tata e pasionat de mașini. Între cele două job-uri ale lui, mereu își face timp să se pună la zi cu noutățile, să compare cel mai nou model apărut, să noteze prețuri. E primul care dă o mână de ajutor când cineva e pe cale să-și schimbe mașina și ideile lui sunt cele mai bune. Nu voi uita niciodată mândria din ochii lui când mi-a fost pasager pentru prima oară, iar acum venise rândul meu să-i cumpăr o cafea, în schimbul înțelepciunii sale. Știam că va trebui să-mi amintesc sfaturile lui așa că am încercat să îmi iau cât mai multe notițe. Dar toate uleiurile, filtrele, kiturile de distribuție și sistemele alea de direcție, m-au băgat în ceață. A trebuit să mă declar învinsă și să-i admit sincer că nu înțelgeam o boabă din tot ce-mi spunea. Așa că tata, răbdător, ca întotdeauna, a schimbat registrul.

-Tu ai grijă de tine, nu? Te hidratezi corespunzător, mănânci de 3 ori pe zi, dormi câte 8 ore pe noapte, mergi la control la doctor din când în când? Ei bine, și de mașină trebuie să ai grijă. Desigur, viața e roz la început, toate merg strună și singura grijă e ce post de radio să asculți, dar în timp, problemele nu întârzie să apară. Nu e mai bine să le prevenim decât să le tratăm?

-Ba da.

-Știu că nu ai o avere de dat, dar eu îți recomand să cumperi piese de BMW de la eXclusiv OEM.

interior-central-1024x260
Sursă foto: exclusivoem.ro

-De ce? Toți prietenii mei caută piesele pe net, găsesc un preț bun și aia e.

Bine. Practic, ai două variante, ori cumperi piese aftermarket mai ieftine, dar de calitate îndoielnică, așa cum fac toți prietenii tăi, ori cumperi piese originale BMW. Diferența de preț nu este atât de mare. Poți să arunci un ochi pe site-ul celor de la Exclusiv OEM, să te convingi, dar cred că oricum preferi să cumperi ceva acreditat de producător, decât să te alegi cu o piesă compatibilă și atât, care de fapt e o bombă cu ceas și ar putea să cedeze în orice moment. Ar trebui să o înlocuiești iar și iar și când ai trage linie, ai vedea că e chiar mai scump decât dacă ai cumpăra direct piese OEM BMW.

-Hmm… Ai dreptate. Și pe site-ul ăsta, Exclusiv OEM, găsesc doar piese auto BMW sau și consumabile?

-Găsești de toate, de la accesorii originale BMW la consumabile, de la jante și roți la kituri pentru revizie. Vrei ulei original BMW? Ești în locul potrivit. Vrei filtru ulei sau ulei de transmisie manuală? Adaugă-le în coș și gata.

Discuția a continuat la nesfârșit, mult după ce ultima gură de cafea fusese băută și nota achitată. Tata e un izvor nesecat de informații așa că, sârguincioasă cum sunt, mi-am luat cât mai multe notițe:

  • mi-a zis că nu e o ok să cumpăr orice ulei de motor de la prima benzinărie – contrar așteptărilor mele naive. Uleiul trebuie să fie original și să-i completez nivelul constant, nu doar când mi se aprinde ledul ăla roșu din bord.
  • trebuie să verific și roțile o dată pe lună. E la mintea cocoșului, dar nu realizasem că dacă roțile nu sunt bine umflate călătoria nu mai e la fel de confortabilă și consumul e mai mare.
  • am subliniat apăsat că la 10.000 de kilometrii trebuie să schimb uleiul și filtrul de ulei.
  • filtrul de polen se schimbă și el, dar abia după vreo 50.000 de kilometrii.
  • din când în când trebuie să schimb pozițiile cauciucurilor, să mă asigur că uzura e la fel peste tot și trebuie să merg periodic la service să schimb piesele uzate și consumabilele.
  • orice zgomot neobișnuit trebuie luat în serios, asta dacă nu vreau ca problema să se agraveze și să rămân cu mașina în drum. Nu e ca în filme, probabil că nimeni nu va opri să mă ajute și va trebui să apelez tot la el. Va veni să mă ajute, dar a promis că va râde copios și îmi va trânti arhicunoscutul “Ți-am spus eu” înainte să miște un deget.

După ce ne-am urnit din loc, tata mi-a promis că la viitoarea cafea mă va pregăti de iarnă, nu atât pe mine, cât mașina mea și m-a sărutat părintește pe frunte.

În drum spre casă am reflectat la ce îmi spusese tata, că siguranța nu se negociază și că autoturismul se întreține doar cu piese originale OEM. Că de starea tehnică a mașinii pe care o conducem depinde siguranța noastră, a familiei, dar și a celorlalți participanți la trafic. Undeva în dreapta mea, drumul fusese închis și autoritățile investigau circumstanțele unui accident rutier. Tata avea dreptate, siguranța nu se negociază!

19274853_190313444831514_4405741711650907902_n
Sursă: exclusivoem.ro

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, proba 7 – Tu cum îți îngrijești mașina?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s