Ia-ți și tu diploma de independeță financiară de la Școala de Bani

Îmi amintesc și acum povestioarele despre bani spuse de mama în timp ce decojeam amândouă portocale. Încerca, de pe atunci, să îmi ofere o educație financiară. Povestea dragă sufletului meu începe prin vara lui 1980, când mama a mers într-o tabără la Drobeta-Turnu Severin și acolo și-a cheltuit toți bănuții, încă din prima zi, pe gumă de mestecat. Ca să evite o situație similară mie mi-a dat bani pe mână de mică. A văzut ea că atunci când mergeam la cumpărături voiam de toate. De ce? Pentru că banii erau la ea. Nu le cunoșteam valoarea și nici că 50 de lei era mult pentru o carte de colorat. Așa că a început să-mi dea bani în schimbul ajutorului oferit la treburile casnice. Voia să-mi arate că banul se câștigă cu greu și se cheltuie extrem de ușor. De atunci, dacă voiam să îmi cumpăr ceva, trebuia să scot bani din portofelul meu micuț, cu scai și multe compartimente. Și uite așa a început Alexandra să cugete înainte să arunce banii pe fereastră, dar câți dintre noi fac asta? Câți părinți au procedat ca mama? Ei bine, studiile, arată că românii sunt pe ultimul loc la educație financiară în Europa Centrală și de Sud-Est.

Scuzele pe care le aud în jurul meu sunt salariile mici și cheltuielile mari, dar aceeași oameni, după ce obțin o mărire de salariu sau își iau un al doilea job, rămân în exact aceeași situație. Am prieteni care, trecând printr-o criză financiară, au plecat în străinătate căci nu voiau să lucreze pe bani puțini în România. Nu mică le-a fost surpriza când au văzut că nici cu o-mie-și-ceva de lire pe lună, tot nu reușeau să facă economii. Independența financiară nu se obține datorită unui salariu cu multe zerouri, ci prin planificarea unui buget personal. Altfel, cum e posibil ca oameni cu un salariu mic să economisească și, în timp, să-și atingă obiectivele, iar alți oameni cu salariu mai mare, să cheltuie tot ce câștigă sau, mai rău, să observe că au un deficit bugetar?

Eu, după ce m-am mutat pe cont propriu, am început să țin cont de regula 50-30-20.

grafic
Sursă: arhivă personală

Cheltuielile necesare se referă la chirie/credit, întreținere, alimente, transport, iar cheltuielile personale sunt toate ieșirile în oraș, serile în care ne e prea lene să gătim și comandăm mâncare, televizorul ăla nou, hainele, vacanțele și toate micile răfățuri care trecute pe hârtie ne-ar îngrozi. Cei 20% rămași ar trebui să meargă într-un cont de economii în fiecare lună.

Cum să începi? Scrie venitul lunar și scade toate cheltuielile necesare. Notează apoi, pe parcursul câtorva luni, într-o agendă, toate cheltuielile personale ca să capeți o viziune de ansamblu. Observă unde se duc cei mai mulți bani și ce cheltuieli pot fi ajustate sau tăiate definitiv de pe listă?

SDB1
Sursă foto: scoaladebani.ro

Setează-ți și un obiectiv. E mai ușor să-ți înfrânezi nevoia de a cheltui atunci când ai un scop precis. Poate vrei o casă, o mașină mai încăpătoare, o vacanță sau un curs de japoneză? Ei bine, asta e prioritatea ta acum și nu ultimul model de telefon sau o cină la restaurantul ăla scump, cu vedere panoramică asupra orașului.

Bonus – sfaturi simpatice:

1. Încearcă și să pui măcar câte 1 leu într-o pușculiță, în fiecare zi. Nu se va strânge o avere, dar obiceiul te va disciplina.

2. Cum sună o zi pe săptămână în care să nu cheltui absolut nimic?

3.  Ce zici, mergi pe jos 10 minute în plus ca să faci cumpărăturile de la hypermarketul ăla cu prețuri mai mici?

E mai benefic să încerci să obții mai multe de la banii tăi, decât să te tot întrebi cum să faci bani?

Așadar, tu reușești să economisești 20% din venitul lunar? Ah, economisești mai mult de atât? Minunat! Nu reușești acest lucru? Ia, treci la colț, în genunchi, pe coji de nucă!

Glumesc, desigur, dar ar fi bine să tragi o fugă pe la Școala de Bani. BCR, oferă în fiecare joi, în 100 de sucursale din întreaga țară, un curs gratuit de educație financiară. Aceasta se adresează adulților/adolescenților, dar și copiilor și are scopul de a-i învăța pe români să devină independenți financiar. Click și completează repede formularul că grupurile sunt de maxim 20 și nu ai vrea să ratezi cursul, nu?

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, proba 6 – Pași pentru a deveni independent financiar.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s