Cum sa iti gasesti un loc de munca in strainatate in 10 pasi

A fost visul meu inca de cand am calatorit pentru prima oara in strainatate. Si la un moment dat s-a si adeverit. Am lucrat pentru prima oara in strainatate in vara lui 2015, in Spania. Am lucrat la receptia unui hotel de 3 stele, pentru familii, in Cambrils. Am ajuns acolo prin intermediul unei agentii de recrutare si ca parte a unui internship, dupa ce am absolvit un curs de receptioner de hotel in cadrul acestei companii. Lucrez in strainatate si acum si datile urmatoare nu am mai plecat prin intermediul unei agentii. Asadar, daca nu vreti sa platiti bani frumosi unei agentii de recrutare, continuati sa cititi. Va asigur ca desi e mai comod, agentia nu va negocia pentru voi si probabil nu veti avea un contract avantajos, cat despre salariu, s-ar putea sa fie mai mic decat astepta.

kaboompics_Group of people examining a map

10. Alege tara

Franta? Grecia? Thailanda? Hmm, cred ca in Thailanda e mai complicat. In orice caz, dupa ce ai ales destinatia, ar fi bine sa citesti mai mult si sa iti dai seama daca vei putea sa te adaptezi acolo. Fii realist! Afla cat mai multe despre felurile de mancare locale, despre clima si despre traditii.

9. Citeste si mai multe despre tara respectiva

Daca reusesti cumva sa gasesti o persoana de acolo dispusa sa iti povesteasca despre o zi din viata ei, cu atat mai bine. Incearca sa afli ce job-uri sunt disponibile si care ar fi cea mai potrivita perioada ca sa trimiti cateva cv-uri.

8. Decide ce job ti se potriveste

Cu ce atuuri te poti lauda? Alege cu atentie job-ul, trebuie sa ti se potriveasca, altfel risti sa ai cateva luni de cosmar. Sigur, multe dintr job-uri sunt entry level, dar tot va trebui sa treci cumva de interviuri. Ai putea sa predai engleza, sa lucrezi intr-un hotel, restaurant, bar sau intr-o companie ca parte a echipei de marketing sau contabilitate, poti folosi limba materna ca sa obtii un post intr-un call center. Orice crezi ca ti se potriveste.

7. Cauta companii locale, hoteluri, restuarante, baruri, scoli etc.

Organizeaza-te! Foloseste o agenda sau un tabel Excel si noteaza toate adresele de e-mail la care ai de gand sa trimiti CV-ul.

6. Pune la punct Cv-ul

Nu exagera! Mai devreme sau mai tarziu cineva tot isi va da seama ca ai mintit.

Nu trece nimic cu vederea! Mai stii ca ai facut voluntariat la spitalul local sau ca ai castigat un concurs literar? Scrie totul! Companiile mereu cauta activitatile extracuriculare si le acorda o mare importanta.

5. Scrie o scrisoare de intentie

Ai putea crede ca nu e asa important, dar crede-ma, este extrem de important. Incearca sa fii cat mai original si sa pui accent pe atuurile tale. Daca ai reusit cumva sa afli si numele directorului sau al managerului nu uita sa il folosesti in formula de adresare. Explica de ce ai ales tocmai aceasta companie si de ce esti persoana potrivita pentru job/internship.

4. Trimite Cv-ul si scrisoarea de intentie

Foloseste agenda sau tabelul pentru a scrie in dreptul fiecarei companii ce raspuns ai primit sau daca inca esti in asteptare. Astfel iti va fi mai usor cand va trebui sa alegi.

3. Programeaza interviurile

Pregateste niste raspunsuri pentru cele mai comune intrebari cum ar fi unde te vezi peste 5 ani, 5 calitati, 5 defecte, etc. De asemenea afla si cate ceva despre companie, nu vrei sa nu ai un raspuns pregatit la intrebarea de ce noi?

2. Pune intrebari

Pana la urma te muti intr-o alta tara. Cere toate detaliile despre contract si fa rost de o copie. Daca poti sa gasesti pe cineva care a lucrat acolo, desi e o munca de detectiv, e foarte util ,deoarece vei primi cateva sfaturi din interior. Afla daca iti vor oferi cazare, cere poze, intreaba despre mese in timpul orelor petrecute la munca si orice altceva iti mai trece prin cap. Nu te rusina! Intrebarile tale le vor arata interesul si ca iti pasa.

1.Impacheteaza si porneste intr-o aventura

Nu uita sa te distrezi! Viziteaza cat mai mult, fa-ti prieteni, incearca mancare traditionala si nu rata niciun eveniment local. Doar nu ai ales sa lucrezi in strainatate ca sa stai doar in camera! Profita din plin de zilele libere!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s